Visie

Holistische Visie

 

Volgens de holistische visie zijn lichaam, gedachten, emoties, spirituele instelling en gedrag allemaal facetten van één geheel. Al deze aspecten van de mens staan met elkaar in verbinding en beïnvloeden elkaar voortdurend. Lichaam en geest drukken dan ook in wezen hetzelfde uit.

 

Het lichaam is de fysieke verschijning van wie je bent en daarmee een spiegel waarin je al die facetten van jezelf kan ervaren. Het lichaam is altijd in het hier en nu en altijd waarheidsgetrouw. Op die manier is het lichaam eigenlijk een schatkist voor jezelf aan informatie; je eigen wijsheid en waarheid kun je hierin vinden.

 

Immers, iedereen is de expert van zichzelf! De sleutel tot dit zelfinzicht is het aandachtig ervaren van wat er in je lichaam te voelen is. Wanneer je jouw oor bij jezelf te luister legt kun je de taal van je lichaam gaan verstaan. Het lichaam biedt een ingang om tot meer zelfkennis te komen; massage is het middel dat daarbij ingezet kan worden en een belangrijke rol kan spelen.

 

Een klacht of symptoom wordt binnen deze visie dan ook niet gezien als zo maar een defect.

Als alles met elkaar samenhangt en elkaar beïnvloedt, kan een symptoom ook een betekenis hebben en verbonden zijn met je innerlijk.

 

Reacties zijn gesloten.